Laden...

Kalknagel(s) of schimmelnagel(s) een veel voorkomende klacht!

Heeft u last van verdikte nagels? Verdikte teennagels komen veel voor. Bij een verdikte nagel kan uw nagel eruitzien alsof deze van kalk gemaakt is. Deze nagels worden in de volksmond vaak een ‘kalknagel’ genoemd. Deze term is ontstaan vanuit de uiterlijke kenmerken van de aandoening. Nagels bestaan namelijk niet uit kalk, maar uit hoorn, ofwel keratine. Verdikking van de nagel vormt zich doordat de verschillende hoornlagen waaruit een nagel is opgebouwd over elkaar heen groeien. Een hoornnagel is een verdikte nagel en vertoont vaak geelachtige tot bruine verkleuringen. Meestal komt dit voor aan de grote teen. Deze veel voorkomende aandoening is niet besmettelijk.

Oorzaken kunnen liggen in een trauma, ouderdom, te krappe schoenen of genetische aanleg. Verdikte teennagels kunnen pijnlijk zijn omdat de nagels in de huid kunnen drukken en/of omdat er in schoenen geen ruimte is voor verdikte nagels waardoor er druk op de huid ontstaat. De nagelplaat kan brokkelig zijn; er kunnen stukjes nagel afbreken. Vaak zijn ze moeilijk te knippen. Regelmatige behandeling door een pedicure of medisch pedicure, zij kan de verdikte nagels dunner frezen en knippen.

Schimmelnagels kunt u herkennen aan een wit, geelwit, bruin of zelfs groenige verkleuring. Schimmels vertonen zich meestal het eerst onder de nagels van uw grote teen of juist uw kleine teen. Deze tenen staan namelijk het meest onder druk in uw schoenen. De lengtegroei van de nagel is geremd en daardoor kan de dikte van de nagel toenemen. Soms is de verkleurde nagel erg brokkelig of zit deze los.

Schimmelinfecties aan de nagels komen veel voor. Een schimmelnagel daarentegen is zeer besmettelijk. Doordat de schimmelsporen zich vermeerderen onder de nagelplaat kan de nagel gaan verdikken.

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne!

Naast een hoorn- of schimmelnagel kan een overmatige hoornproductie op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door ziekten als diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, huidaandoeningen als eczeem of psoriasis, een klap of stoot waarbij het nagelbed beschadigd, een nagelafwijking of het dragen van te krappe schoenen. Als gevolg van een verminderde doorbloeding in de onderbenen kunnen de nagels eveneens verdikken.

Schimmels bevinden zich op de huid en onder de rand van de nagel. Soms kunnen ze onder de nagel doordringen. Dat gebeurt sneller als de huid beschadigd, verweekt of als je vaak vochtige voeten hebt.

Openbare douchruimtes en zwembaden zijn dan ook dé plekken om een schimmelinfectie op te lopen. Maar ook krappe, benauwde, warme schoenen vormen de ideale woonplaats voor huidschimmels. Sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact. Dat gebeurt echter alleen als je hier gevoelig voor bent! Mensen met een goede weerstand zullen niet zo snel een schimmelinfectie overnemen. Is je afweer minder goed, bijvoorbeeld omdat je een ziekte hebt of als je ouder bent, dan loop je meer risico op een besmetting.

Een schimmelnagel geneest vrijwel nooit vanzelf. Is de nagel door schimmel geïnfecteerd, dan kan de infectie zich langzaam uitbreiden. Met als mogelijk gevolg dat alle nagels van uw tenen worden aangetast. De behandeling van schimmelnagels is een langdurig traject en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

Gebruik een speciale antischimmelnagellak of -vloeistof. Deze producten bevatten stoffen die de groei van de schimmel tegenhouden. Hierdoor dooft de infectie uit. Breng de antischimmelvloeistof aan volgens de aanwijzingen in de bijsluiter. Blijf het product gebruiken totdat de infectie helemaal is uitgegroeid en de nagel weer gezond is.

Er zijn ook antischimmelmedicijnen om in te nemen. De werkzame stof komt via het maagdarmkanaal in de bloedbaan terecht. Zo bereikt het geneesmiddel de schimmelinfectie van binnenuit. Schimmeldodende medicijnen om in te nemen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Ze werken helaas niet bij iedereen. Houd er rekening mee dat deze pillen bijwerkingen kunnen geven. Vaak moet je ze langdurig innemen. Antischimmelpillen zijn meestal niet geschikt voor zwangere vrouwen. Ook kun je ze beter niet gebruiken als je borstvoeding geeft.

Gebruik bij een voetschimmel altijd een antischimmelpoeder of spray voor je schoenen. Wanneer je dit niet gebruikt, dan is de kans op een nieuwe besmetting groot. Een pedicure of medisch pedicure kan uw verdikte nagels dunner frezen, waardoor alle aangetaste delen worden verwijderd. Houd er rekening mee dat het 9 tot 12 maanden kan duren voordat de schimmel uit uw nagels is verdwenen.

Je kunt een schimmelnagel voorkomen door contact met besmettelijke huidschimmels zoveel mogelijk te mijden. Een paar tips:

  • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
  • Draag altijd slippers in openbare natte ruimtes, zoals de sauna, het zwembad of de douches in de kleedkamers van de sportschool.
  • Gebruik altijd je eigen handdoek, deel geen nagelschaartjes of –vijlen met anderen.
  • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Een absorberende tissue is hierbij handig
  • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen
  • Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s
  • Trek elke dag schone sokken aan
  • Kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer
  • Heeft je partner een kalknagel? Verschoon het bed regelmatig en stofzuig tussendoor tussen de lakens bij het voeteneind. Houd ook de badkamervloer goed schoon en draag eventueel slippers.
  • Pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel
  • Was sokken en badmatjes op 60 graden. Schimmels en schimmelsporen overleven deze temperatuur niet.
  • Wissel schoenen zoveel mogelijk af. Draag zo mogelijk niet iedere dag hetzelfde paar. Zo kunnen je schoenen luchten en goed drogen. Schimmels houden niet van een droge omgeving.